Maak kennis met de keynote sprekers

Niek van den Adel 

In 2010 verandert het leven van Niek in een hel (en zelfs dat is nog zacht uitgedrukt). Op 16 juli gaat hij onderuit met de motor en loopt een hoge dwarslaesie op met een zeer pijnlijk extraatje, een buisvorming in het ruggenmerg (syringomyelie), die de 10% van zijn lichaam die het nog doet, constant bedreigt. Toch viert hij elk jaar ‘Lang zal ze laesie’, want die dwarslaesie heeft ook voor een positieve verandering in zijn leven gezorgd. Hij ontmoette de liefde van zijn leven, kreeg 3 prachtige dochters en (her)vond zingeving in het helpen van anderen.

Met onstopbare energie weet Niek zijn leed om te zetten naar iets anders: veerkracht!

Wouter Kollen, Clinical director en kinderoncoloog, leidt de afdeling Quality of Life in het Prinses Máxima Centrum.  De afdeling Quality of Life komt direct voort uit de missie van het Prinses Máxima Centrum: optimale kwaliteit van leven voor kinderen met kanker en hun gezin, tijdens en na de behandeling. Zorg gericht op genezing en met alle aandacht voor de ontwikkeling van het kind.

Laat je inspireren door Wouter zijn verhaal hoe het Máxima tot stand is gekomen: welke hobbels hebben zij moeten nemen om dit mega project te laten slagen? En welke lessen kun jij als projectmanagers leren?


Ontdek de 3 sporen

Communicatie en samenwerking

De workshops in dit spoor gaan over het bevorderen van de samenwerking tussen je teamleden. 

Daar heb je goede communicatie voor nodig. 

  • Hoe vergroot je betrokkenheid van de belanghebbenden?

  • Hoe voorkom je misverstanden?

  • Hoe vergroot je de kans op succes?

Dat doe je door een doordachte communicatiestrategie te ontwikkelen en deze te implementeren binnen je projectteam. De succesfactoren waarmee je rekening wil houden zijn onder andere teamontwikkeling en teamdynamiek. 

Om dit in kaart te brengen, ga je met je team in gesprek. In onderling overleg bepaal je de communicatiestrategie die past bij jouw team. Daarnaast wil je investeren in het creëren van een positieve teamcultuur.

Dat is hoe je veerkracht ontwikkelt. Je team haalt betere resultaten wanneer ze leren om tijdens uitdagingen effectief te blijven communiceren. Zo leg je de basis voor een succesvolle samenwerking van je projectteam.

Communicatie bevordert veerkracht. 

Daar gaan onze gastsprekers het over hebben tijdens hun workshops.

Veerkrachtige teams en projectsucces

De workshops in dit spoor gaan over het verbeteren, evalueren en leren van ervaringen. 

Veerkracht in een projectteam is het vermogen van het team om zich aan te passen en te groeien. Juist bij uitdagingen, veranderingen of tegenslagen. 

Dat lukt het beste met team waarin balans heerst. Met teamleden die de juiste competenties hebben waardoor ze elkaar aanvullen. De balans in je team is de succesfactor van je project. 

Dus je wil zorgen dat je hun welzijn bevordert. 

Hun motivatie stimuleert. 

En een positieve werkomgeving creëert. 

Een veerkrachtig team staat aan de basis van een succesvol project. 

Daar gaan onze gastsprekers het over hebben tijdens hun workshops.

Leiderschap en verandering

De workshops in dit spoor gaan over hoe je met effectief leiderschap reageert op veranderingen binnen je project. 

Zijn er bepaalde leiderschapsstijlen die je kunt toepassen in specifieke situaties? 

Beschik je zelf over meerdere stijlen die je in kunt zetten?

Het is belangrijk voor projectmanagers om flexibel te zijn in het toepassen van de verschillende leiderschapsstijlen, afhankelijk van de situatie en behoefte van het team. 

Juist in tijden van veranderingen wil je oer deze skills beschikken, zodat je betrokkenheid, motivatie en prestaties binnen het team kunt blijven waarborgen. Het is een essentieel onderdeel van projectmanagement. 

Denk hierbij aan:

  • Communicatieve vaardigheden
  • Manieren waarop je de verandering analyseert
  • Vaardigheid om risico’s te evalueren
  • Overzicht om de projectplanning aan te kunnen passen.

Effectief leiderschap is leiderschap met wendbaarheid en veerkracht. 

Daar gaan onze gastsprekers het over hebben tijdens hun workshops.

Nieuwsgierig? Tijdens de IPMA VAKdag mag je ter plekke kiezen welke workshops je volgt!

Programma-invulling

IPMA VAKdag | 29 mei 2024 | 09:00 - 18:00 | De Rijtuigenloods, Amersfoort

Maak alvast kennis met de sprekers van onze IPMA VAKdag. Op de dag zelf kies je welke sessie of presentatie je wil bijwonen. Hieronder vind je informatie over de inhoud van de verschillende sessies per spoor. 


Managementgoeroes zijn illusieverkopers 

Leiderschap is niet maakbaar. Ons oeroude psychologische DNA is meestal sterker dan welke rationele bedrijfskundige leiderschapstheorie dan ook.

Pas 60.000 jaar geleden vertrokken we uit de Afrikaanse savanne, waar het noodzakelijk was dat we voorzien werden in onze psychologische basisbehoeften om te overleven.  We zwermden uit over de

 rest van de wereld. Het is dus niet gek dat onze psychologische basisbehoeften nog steeds grotendeels het functioneren van ons brein bepaalt. Succesvolle leiders weten dit en voorzien hierin.

Gek genoeg besteden managementgoeroes weinig aandacht aan dit evolutionaire feit. 

Zij overschatten ons rationele brein. Verkopen illusie.

Op ratio gaan we het verschil niet maken. Kom naar deze sessie van Leon Schaepkens en leer hoe je leiderschap kunt nemen over de achterkamer van je brein. Zodat de integratie van psychologische basisbehoeften geen nieuws meer is voor jou.

Leon Schaepkens

 


 

De formule voor meer veerkracht in jouw projecten 

Verandering in projecten is aan de orde van de dag. Ontwikkeling, verschuivende klanteisen en stakeholders die zich van alle 

kanten bemoeien met jouw projecten. Het is jouw taak om bij elke verandering jouw stakeholders, het team en het project mee te laten groeien onder de nieuwe omstandigheden.

Het ontwikkelen van v

eerkracht is noodzaak hierin. Niet alleen voor jouw projectteam, maar ook voor de stakeholders en jezelf. Hoe je dat doet, daar gaat de interactieve sessie van Kees van de Burgwal over. Je krijgt praktische handvatten om direct meer veerkracht te ontwikkelen.

Kees’ motto hierin is: verwacht het onverwachte!

Kees van de Burgwal

 


 

De slimme oplossing om je veerkracht te vergroten: verbind je brein en je lichaam 

Als gedreven project- en programmamanager heb je de taak om de dagelijkse uitdagingen het hoofd te bieden. Motivatie, samenwerking, eigenaarschap en besluitvorming.

Tijdens deze sessie dagen we je uit om jouw veerkracht te versterken met een verfrissende bron van snelle en slimme oplossingen.

Het antwoord ligt niet het nog harder met je hoofd bedenken wat je moet doen. Het is tijd voor een ander perspectief: het uitbreiden van je cognitieve intelligentie met somatische intelligentie. De wijsheid van je lichaam is in veel opzichten slimmer.

Deze interactieve sessie biedt inzichten en concrete oefeningen die je perspectief op het vergroten van je veerkracht zullen veranderen. We kunnen niet zonder cognitieve intelligentie. Maar door bewust aandacht te geven aan somatische intelligentie, versterken ze elkaar. En dus jouw veerkracht!

Diana van Donselaar

 


 

Wordt sterker als het tegenzit 

Een goede strategie houdt op elk niveau rekening met het bekende onbekende maar ook met het onbekende onbekende. Als het jou lukt om met vertrouwen de uitdagingen binnen jouw project het hoofd te bieden, dan creëer je voor jezelf een krachtig fundament.

Tijdens deze sessie deelt Bart vijf praktische manieren waarop je dit kunt doen. Erna barst je van de nieuwe energie en ideeën over hoe jij, ook als het tegenzit, met veerkracht meer kracht kan ontwikkelen.

Bart Stofberg